8K televisie: is het nu al interessant?

Toen in 2013 de 4K televisie zijn intrede deed, was dit al een doorbraak op het gebied van de resolutie van de televisie. Ruim 7 jaar later zijn 4K televisies voor een relatief normale prijs te koop en sijpelt de 4K televisie langzaam door naar de consument. Al hebben nog lang niet alle huishoudens een 4K televisie. Nog steeds zijn veel mensen tevreden over hun televisie met een Full HD-resolutie. Inmiddels zijn ook de eerste opvolgers van 4K op de markt gekomen, de 8K televisies. Zijn deze 8K televisies al interessant om aan te schaffen?

Wat is een 8K televisie?

Betreffende de resolutie kun je er niet omheen, 8K televisies hebben een uitermate goede resolutie. Net zoals 4K is 8K een Ultra HD televisie, met een resolutie van 7.680 x 4.320 pixels. Een 4K televisie heeft een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels en een Full HD televisie beschikt over 1.920 x 1.080 pixels.

Een betere resolutie houdt in dat je meer kleuren en details kunt onderscheiden, afhankelijk van hoe dicht je op de televisie zit. Wil je bij een 4K televisie optimaal genieten van de resolutie en details goed weten te onderscheiden, dan moet je voor de meest optimale afstand 131 centimeter van je televisie afzitten. Voor dezelfde afmeting televisie in 8K is deze optimale afstand 61 centimeter. 8K zou dus ideaal kunnen zijn als je een zeer kleine ruimte hebt en waar je genoodzaakt bent om dicht op de televisie te zitten of als je een zeer grote televisie met 8K koopt en wel verder weg zit.

Wat houd je nog tegen om een 8K televisie te kopen?

Natuurlijk is het fantastisch als je in staat bent om de allernieuwste technologische ontwikkelingen in huis te halen. Maar 8K televisies lopen eigenlijk tegen dezelfde problemen aan als toen de 4K televisie op de markt kwam. Ten eerste namelijk het aanbod content in 8K. Dit is er nagenoeg nog niet.

Streamingsdiensten als Netflix hebben vooralsnog geen plannen om in 8K uit te zenden en zijn nog maar sinds kort bezig om in 4K uit te zenden. Op het gebied van DVD’s is op korte termijn ook geen actie te verwachten. Daarnaast is er natuurlijk de prijs van 8K televisies. Omdat nog maar net de eerste modellen op de markt zijn, is de prijs veel te hoog. Dit zijn prijzen die de consument niet voor een televisie overheeft. Zelfs topmerken als Sony en 8K-marktleider Samsung slagen er momenteel niet in om een 8K televisie binnen een “normaal” budget te produceren.

Overstappen op 8K televisies?

De consument zal nooit zomaar overstappen op 8K, enkel voor een betere resolutie. Vooral diegenen met een 4K televisie, genieten momenteel al van een ongelooflijk goede resolutie. 8K televisies zijn zeker interessant, maar ze zullen dezelfde weg afleggen als 4K televisies. Namelijk wanneer de prijs daalt, zullen mensen die toch aan vervanging van hun televisie toe zijn een televisie met 8K overwegen. En zo zal 8K heel langzaam ingevoerd worden door de consumenten en dat is een proces dat zeker enkele jaren in beslag zal nemen.