Vragen voor een notaris: verklaring van erfrecht

Heb jij vragen voor een notaris? Dat kan! Niet iedereen weet exact wat een notaris doet en dat is ook niet zo gek. Een notaris is van meerdere markten thuis en kan dus op juridisch vlak bij meerdere dingen helpen. Zo kan je een notaris inschakelen bij scheiding, het kopen van een huis, het opstarten van een bedrijf of bij het regelen van de erfenis en dan met name de verklaring die je daarvoor nodig hebt. In dit artikel lees je de uitleg over een verklaring van erfrecht. 

Wat is een verklaring van erfrecht?

Als iemand die je dierbaar is overlijdt, dan is dat vaak emotioneel heel zwaar. Deze periode wordt daarom door velen omschreven als een emotionele rollercoaster. Ieder mens heeft namelijk een eigen manier van verwerken. Helaas heb je vaak, als een familielid die dicht bij je staat overlijdt, dat je veel dingen moet regelen. Als iemand alleenstaande was moet vaak het huis of appartement leeg gehaald worden en het nalatenschap moet ook geregeld en verdeeld worden. Tijdens het verdelen van het nalatenschap, ook wel de erfenis genoemd, ontstaan er soms ook vervelende spanningen tussen familieleden. Dit komt met name doordat iedereen in zijn eigen verwerkingsproces zit en de een kan dan beter dingen verdelen dan de ander. Ook kan het niet altijd duidelijk zijn wie er wel of geen recht heeft op de erfenis. Doordat dit niet altijd duidelijk is vragen banken en verzekeringen je als nabestaande een verklaring van erfrecht aan te vragen. Dit is belangrijk, omdat jij zo wettelijk kan aantonen dat jij hier recht op hebt.

Waarom is dit nodig?

Het kan een beetje gek klinken dat je wettelijk moet aantonen dat jij er recht op hebt, want je bent toch gewoon familie? Je zou verwachten dat iedereen uit de familie recht heeft op de erfenis, maar dit is in realiteit niet altijd waar. Tegenwoordig trouwen en scheiden mensen makkelijker waardoor sommige kinderen/familie aangetrouwd is. Dit is een aspect wat het verdelen van de erfenis lastiger maakt, omdat niet iedereen die aangetrouwd is volgens de wet aanspraak hierop kan maken. Dit verschilt per familie en dit hangt er ook vanaf wat de overledene van te voren heeft aangegeven.